Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Drzewa owocowe potrafią dożyć nierzadko stu a nawet więcej lat. Dotyczy to zwłaszcza jabłoni szczepionych na silnie rosnących podkładkach, ale także grusz, czereśni czy orzechów włoskich. Niestety, często bywa tak. że nie­malże wiekowe drzewa, pozostawione bez odpowiedniej opieki, zamierają w ciągu kilku sezonów i trzeba je wykarczować. Wycieki pomarańczowej gumy z pnia, próchniejące konary oraz odpadająca kora są sygnałem, że roślina wymaga szybkiego leczenia i przeprowadzenia niezbędnych zabiegów fitosanitarnych poprawiających jej kondycję. Przy odpowiedniej pielęgnacji stare drzewa będą nadal dobrze i co istotne przez długie lata owocować. Najczęstszymi przyczynami zamierania tych roślin są choroby kory i drewna powodujące próchnienie pnia. Dlatego niezwykle ważne jest wykonanie cięcia sanitarnego. Polega ono na systematycznym usuwaniu  wszystkich zauważonych ognisk zgorzeli czy zrakowaceń. Aby oczyścić drewno do zdrowego miejsca, wykorzystuje­my proste narzędzia, jak nóż sadowniczy typu sierpak, dłuta czy piłki po wycięciu  zainfekowanej tkanki zabez­pieczamy miejsce preparatem do smarowania ran. Drewno w miarę upływu czasu traci sprężystość i wytrzy­małość. Pod wpływem ciężkiego śniegu, wiatru czy nad­miaru owoców gałęzie, a nawet całe konary często wyła­mują się. Aby  temu zapobiec bezpiecznie jest podpieranie długich konarów drewnianymi tykami. Zdecydowanie bardziej korzystne dla drzewa jest jednak skrócenie kona­ru. Często wystarczy odciąć tylko połowę starej gałęzi, aby zachować odpowiednią równowagę. Warto również raz na 2-3 lata przeprowadzić cięcie odmładzające. wycinamy 1-2 najstarsze konary , aby w tym miejscu mogły wyrosnąć nowe silne gałęzie.