Drzewa owocowe potrafią dożyć nierzadko stu a nawet więcej lat. Dotyczy to zwłaszcza jabłoni szczepionych na silnie rosnących podkładkach, ale także grusz, czereśni czy orzechów włoskich. Niestety, często bywa tak. że niemalże wiekowe drzewa, pozostawione bez odpowiedniej opieki, zamierają w ciągu kilku sezonów i trzeba je wykarczować. Wycieki pomarańczowej gumy z pnia, próchniejące konary oraz odpadająca kora są sygnałem, że roślina wymaga szybkiego leczenia i przeprowadzenia niezbędnych zabiegów fitosanitarnych poprawiających jej kondycję. Przy odpowiedniej pielęgnacji stare drzewa będą nadal dobrze i co istotne przez długie lata owocować. Najczęstszymi przyczynami zamierania tych roślin są choroby kory i drewna powodujące próchnienie pnia. Dlatego niezwykle ważne jest wykonanie cięcia sanitarnego. Polega ono na systematycznym usuwaniu wszystkich zauważonych ognisk zgorzeli czy zrakowaceń. Aby oczyścić drewno do zdrowego miejsca, wykorzystujemy proste narzędzia, jak nóż sadowniczy typu sierpak, dłuta czy piłki po wycięciu zainfekowanej tkanki zabezpieczamy miejsce preparatem do smarowania ran. Drewno w miarę upływu czasu traci sprężystość i wytrzymałość. Pod wpływem ciężkiego śniegu, wiatru czy nadmiaru owoców gałęzie, a nawet całe konary często wyłamują się. Aby temu zapobiec bezpiecznie jest podpieranie długich konarów drewnianymi tykami. Zdecydowanie bardziej korzystne dla drzewa jest jednak skrócenie konaru. Często wystarczy odciąć tylko połowę starej gałęzi, aby zachować odpowiednią równowagę. Warto również raz na 2-3 lata przeprowadzić cięcie odmładzające. wycinamy 1-2 najstarsze konary , aby w tym miejscu mogły wyrosnąć nowe silne gałęzie.