Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Przecier pomidorowy

Pomidory! Pomidory! Wspaniałe pomidory!
Sezon na pomidory trwa, w związku z czym zaczynam przygotowania na zimę ;) Jako pierwszy będzie przecier z pomidorów. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, idealny do sosów oraz zup.
 
Składniki:
 
  • 20 kg dojrzałych pomidorów,
  • wg upodobań: sól.
 
Przygotowanie:
 
Najlepszym sposobem na pozbycie się skórki z pomidora jest sparzenie. Przy takiej ilości, aby sobie ułatwić zadanie, zagotowuję wodę w dużym garnku i do wrzątku wrzucam partiami pomidory. Skórka schodzi idealnie i szybko.
Obrane pomidory kroję na ćwiartki, ósemki, nieregularne cząstki, ale dość drobno. Zagotowuję, zdejmuję powstałą na powierzchni pianę, w razie potrzeby dodaję sól. Gotuję około godziny, aż się rozpadną. Jeśli pomidory nie były dość dojrzałe konieczne będzie dłuższe gotowanie.
Następnie przecedzam i przecieram przez sitko o bardzo gęstych oczkach lub maszynką do przecierania pomodorów . Przecier gotuję jeszcze około 15 minut. Gorący wlewam do słoików i pasteryzuję około 40 minut.
Z podanej ilości uzyskuje się około 10 l przecieru.