Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ORZECH WŁOSKI

Ważne jest formowanie już od wczesnych lat

Orzech włoski należy do drzew obficie płaczących. Kiedy sok wycieka, rany po cięciu słabo się goją lub nie goją się wcale (zależnie od wielko­ści rany i warunków pogodowych). Orzech włoski rośnie wolno, dlatego formowa­nie korony najlepiej przeprowadzać już we wczesnych etapach rozwoju. W praktyce usuwa się pędy nisko rosnące, najsłabsze i te, które rosną do środka korony. Przycinamy też te gałęzie, które rażąco wystają poza obrys korony. Gałęzie orzecha rosną poziomo i pokładają się na ziemi, a więc koronę należy formować dość wysoko, nawet na wysokości głowy. Pędy trzeba skracać z wielkim wyczuciem, ponieważ orzech włoski jest bardzo wrażliwy na tego rodzaju zabiegi. U orzecha włoskiego bardzo ważny jest termin cięcia. Orzech może być cięty już późną jesienią i od grudnia do końca lutego. Późniejsze terminy mogą przyczynić się do intensywnego płakania ran.