Wódka ziołowa składana
1 kg sosnowych szyszek, 1 kg tysiącznika, 1 kg liści czarnej porzeczki, 1 kg liści lubczyku, 1 kg piołunu, 1 kg biedrzeńca, 1 kg mięty, 1 kg rozmarynu i 1 kg korzenia maliny zalewamy destylatem, tak aby pokrył zioła. Po 2-3 dniach destylujemy.
Ziołowa słodka
200 g szałwii, 50 g kolendry, 25 g kopru i 50 g kwiatów róży zalewamy 12 1 destylatu, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 dni. Następnie destylujemy i ewentualnie słodzimy.
Ziołowa aromatyczna
400 g szałwii, 50 g kolendry i 50 g kopru zalewamy 25 1 destylatu i przepędzamy. Po dosłodzeniu filtrujemy.
Ziołowa korzenna
155 g kminu, 155 g szałwii, 155 g hyzopu, 155 g majeranku, 100 g skórki cytrynowej, 100 g rozmarynu, 120 g orzeszków ziemnych, 20 g cynamonu, 40 g gałki muszkatołowej, 20 g korzenia arcydzięgla. 20 g kardamonu, garść szyszek modrzewiowych, 20 g goździków zalewamy 18 1 destylatu. Po tygodniu dodajemy 800 g rodzynek i kromkę chleba posmarowaną miodem. Destylujemy na wolnym ogniu.
Ziołowa wytrawna
120 g skórki cytrynowej, 100 g melisy, 60 g kminu rzymskiego, 50 g mięty, 50 g tymianku, 50 g liścia laurowego i 50 g korzenia werbeny zalewamy 12 1 destylatu i odstawiamy na 3-4 dni, po czym destylujemy.
15 g majeranku, 15 g szałwii, 15 g cynamonu, 15 g goździków, 15 g gałki muszkatołowej i 1,6 kg cukru zalewamy 6 1 alkoholu, a po 3 dniach destylujemy.
Po dwie garście: majeranku, szałwii, hyzopu, dusznicy, anyżu, bez- listnika, zielonych szyszek modrzewiowych oraz garść mięły pieprzowej i rozmarynu, plus 400 g rodzynek i 100 g skórki pomarańczowej zalewamy 12 1 destylatu. Po tygodniu destylujemy.
Cztery garście suszonej mięty zalewamy 3 1 destylatu i po trzech dniach destylujemy. Dla uzyskania zielonego koloru nastawiamy ponownie z dodatkiem garści świeżych liści czarnej porzeczki albo lubczyku. Dodajemy syrop sporządzony z 1,2 kg cukru i 0,61 wody.
200 g mięty, 25 g piołunu, 15 g rozmarynu, 25 g szałwii, 15 g karda- monu i 10 g goździków zalewamy 121 destylatu, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe albo nasłonecznione miejsce na 3 dni. Po destylacji można osłodzić do smaku syropem z cukru.
800 g mięty i 1,2 kg miodu zalewamy 121 destylatu i dodajemy 60 g soli. Po 3 dniach destylujemy i filtrujemy.