Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Wiśniówka — kirsz

Wydrylowane wiśnie w dowolnej ilości tłuczemy na miazgę lub przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do gąsiorka, zamyka­my rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce (co pewien czas mieszając). 1/3 z odebranych pestek tłuczemy, po zakończeniu fermentacji dodajemy do zacieru i całość destylujemy. Taka wódka przypomina słynny kirsz, któremu migdałowego zapachu i smaku doda utłuczone pestki.

Wiśniówka — likier

Wydrylowane wiśnie w dowolnej ilości tłuczemy na miazgę. Miazgę wiśniową z utłuczonymi pestkami zalewamy destylatem i ponownie destylujemy. Do słoja wkładamy świeże wiśnie w dowolnej ilości, a następnie zalewamy je otrzymanym wcześniej destylatem tak, by nad wiśniami było ok. 8 cm alkoholu. Wódka jest gotowa do spoży­ta jeśli przylega (przylepia się) do ścianek naczynia. Aby uzyskać  likier, można dodać do wódki syropu z cukru w proporcji 200 g cukru na 0,5 1 wody.