Wydrylowane wiśnie w dowolnej ilości tłuczemy na miazgę lub przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do gąsiorka, zamykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce (co pewien czas mieszając). 1/3 z odebranych pestek tłuczemy, po zakończeniu fermentacji dodajemy do zacieru i całość destylujemy. Taka wódka przypomina słynny kirsz, któremu migdałowego zapachu i smaku dodają utłuczone pestki.
Wiśniówka — likier
Wydrylowane wiśnie w dowolnej ilości tłuczemy na miazgę. Miazgę wiśniową z utłuczonymi pestkami zalewamy destylatem i ponownie destylujemy. Do słoja wkładamy świeże wiśnie w dowolnej ilości, a następnie zalewamy je otrzymanym wcześniej destylatem tak, by nad wiśniami było ok. 8 cm alkoholu. Wódka jest gotowa do spożyta jeśli przylega (przylepia się) do ścianek naczynia. Aby uzyskać likier, można dodać do wódki syropu z cukru w proporcji 200 g cukru na 0,5 1 wody.