Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Składniki:
- 10 kg winogron czerwonych (najlepiej z własnej działki, te w sklepie się nie nadają)
- szlachetne drożdże winiarskie (np. Bordeaux)
- pożywka
- 3-4 kg cukru
- kilka litrów wody

1. Wino z winogron: przygotowanie owoców i miazgi

Zebrane owoce dokładnie myjemy, podobnie każdy sprzęt, którego będziemy używać do produkcji wina. Jest oczywiście szkoła, by owoców nie myć bo winogrona posiadają na swej skórce wiele naturalnych drożdży, ale to raczej amatorskie podejście. Szanujący się winiarz dba o sterylne warunki.

Po umyciu i oddzieleniu od kiści, grona wrzucamy do wysterylizowanego dużego naczynia, w którym możemy przeprowadzić później tzw. fermentację w miazdze. Owoce dokładnie zgniatamy. Można to zrobić ręcznie, ale wygodne jest użycie miksera.

Starannie zmielone owoce tworzą teraz miazgę, do której wlewamy wodny roztwór cukru (ok. 1 kg cukru rozpuszczamy w przegotowanej i gorącej jeszcze wodzie, starannie mieszamy). Całość mieszamy i przykrywamy np. folią, którą przywiązujemy sznureczkiem.

2. Wino z winogron: fermentacja w miazdze

Od tej pory powinna się rozpocząć fermentacja w miazdze. Wino z winogron powstanie tylko jeśli ten etap się powiedzie. Jeśli po dwóch dniach od przygotowania tzw. nastawu z miazgą w naczyniu nie utworzy się charakterystyczny dla fermentacji w miazdze kożuch, należy dodać drożdże oraz odżywkę.

3. Wino z winogron: drożdże i pożywka, przygotowanie

Odżywkę należy dobrać właściwie do szczepu drożdży, które kupimy. Na opakowaniu znajdziecie informacje, co do czego pasuje. Np. odmiana Bordeaux jest wysokoalkoholizująca. Wino będzie więc mocne. Drożdże należy wyhodować. Trwa to na ogół od 1 do 2 dni (należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Gotowe drożdże wlewamy do naszego nastawu z miazgą, następnie dosypujemy pożywkę (1 g pożywki na 1 kg nastawu). Całość dokładnie mieszamy i znów przykrywamy.

Od tej pory fermentacja w miazdze ruszy. Proces ten powinien trwać od kilku dni do nawet dwóch tygodni. Im dłużej, tym ładniejszy, bardziej czerwony będzie kolor naszego wina.

4. Wino z winogron: fermentacja burzliwa, w gąsiorze

Po zakończeniu fermentacji w miazdze należy dokładnie przecedzić nastaw i oddzielić owoce od cieczy. Zmiażdżone owoce możemy także wycisnąć, by także z nich odzyskać bezcenny płyn.

Gdy mamy już nasz czerwony "soczek", przelewamy go do szklanej bańki czy też gąsiora. Do całości, dolewamy kolejny wodny roztwór cukru, najlepiej jeszcze ciepły (ok. 1-2 kg cukru w 2-3 litrach gorącej wody). Nastaw mieszamy, a gdy wystygnie, zamykamy go szczelnie korkiem, w który wkładamy szklaną lub plastikową, specjalną rurkę fermentacyjną. Do rurki wlewamy odrobinę wody, która powinna zacząć przyjemnie bulgotać.

Im dłużej potrwa fermentacja, tym wolniejsze będą bąbelki. Co jakiś czas powinniśmy nastaw odciągać znad osadu. Następnie, całość znów wlewać do oczyszczonego gąsiora. I tak do momentu, gdy wino stanie się klarowne.

5. Wino z winogron: zlewanie do butelek, leżakowanie

Gdy bulgotanie ostatecznie ustanie (po miesiącu, dwóch), nasz trunek możemy zlewać do butelek. Butelki odkładamy do piwnicy, gdzie wino powinno leżakować co najmniej pół roku. W dobrym tonie jest otworzenie butelki nie wcześniej niż po dwóch latach.

UWAGA! W trakcie fermentacji dokładnie sprawdzamy smak nastawu. Jeśli kwaśnieje, konieczne będzie dodanie cukru rozpuszczonego w wodzie. Im więcej cukru dodamy, tym mocniejszy będzie trunek.