Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Znakomicie nadają się na rozmaite sałatki, surówki i dodatek do kanapek, ale są też podstawowym składnikiem wielu zup (przede wszystkim zupy pomidorowej), dań mięsnych (różne gatunki mięs przygotowywane z dodatkiem pomidorów), warzywnych (m.in. risotto warzywne, leczo z pomidorów i cukinii), sosów (m.in. sos do spaghetti), tart na ostro (np. tarty pomidorowo-ziołowej), musztardy oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Smak i aromat pomidorów są jeszcze bardziej wyraziste w przetworach, gdyż pomidory to idealne warzywa do przygotowywania ketchupu, soków, przecierów, marynat oraz warzyw w zalewach olejowych (np. pomidory w pikantnej oliwie). Co ciekawe, przetworzone pomidory stają się nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze, gdyż wzrasta w nich stężenie likopenu (znakomity, naturalny przeciwutleniacz). Zmniejsza się też ilość niektórych substancji (np. białek), odpowiadających za reakcje alergiczne, występujące u niektórych osób po spożyciu świeżych pomidorów.

Przetwory z pomidorów: ketchup, przeciery, soki

Najbardziej znanym przetworem pomidorowym jest oczywiście ketchup, bez którego trudno wyobrazić wiele lubianych potraw (np. zapiekanek, parówek, grillowanego mięsa). Przepisów na ten specjał jest niezliczona ilość, ale zawsze ich podstawowym składnikiem są pomidory.

Poza ketchupem ważne miejsce wśród przetworów pomidorowych zajmują także przeciery i soki. Oba produkty najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania zup i sosów (m.in. zupa pomidorowa, sos do pizzy), ale mogą też być składnikiem zdrowych koktajli wielowarzywnych.

Przetwory z pomidorów: przepis na chutney

Pomidory znakomicie smakują w przetworach jednoskładnikowych z dodatkiem przypraw (np. pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, chili, liści laurowych, ziela angielskiego lub ziół np. bazylii, tymianku, mięty, kminku, estragonu), ale mogą być też łączone z innymi warzywami, a nawet owocami.
Ciekawy smak może mieć:

  • chutney pomidorowo-owocowy, przygotowany z pomidorów, gruszek, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem imbiru, octu, kminku, gorczycy, cukru, soli, bazylii i oliwy,
  • chutney pomidorowo-śliwkowo-jabłkowy (z 3 kg pomidorów, 1 kg jabłek, 1 kg śliwek, 1 selera, 2 korzeni pietruszki, 2 cebul, pół szklanki półwytrawnego czerwonego wina, pół szklanki cukru, 2 łyżek soli, 4 ząbków czosnku, szczypty cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i ostrej papryki oraz kilku goździków.

Pomidory wraz z pozbawionymi pestek i gniazd nasiennych owocami rozgotować i przetrzeć przez sito, a następnie dusić do zgęstnienia z dodatkiem startych na tarce korzeni pietruszki i selera oraz drobno pokrojonej cebuli i czosnku. Pod koniec gotowania, do sosu dodać wino oraz przyprawy i po dokładnym wymieszaniu przelać do słoików), a także sos śliwkowo-pomidorowy czy marynowana sałatka wielowarzywna.

Przetwory z zielonych pomidorów: przepis na konfitury

Niezwykle oryginalne mogą być też przetwory z zielonych pomidorów. Wprawdzie na surowo ich spożywanie nie jest ani zdrowe, ani bezpieczne (owoce posiadają w swoim składzie dużą ilość tomatyny, czyli alkaloidu pokrewnego solaninie, który w większym stężeniu jest trujący), ale po przetworzeniu zielone owoce stają się znacznie mniej groźne dla zdrowia, gdyż pod wpływem temperatury i octu niebezpieczne związki ulegają częściowemu rozpadowi. Dlatego też niedojrzałe, duże, zielone pomidory można wykorzystać między innymi do przygotowania konfitury (1,5 kg zielonych pomidorów, 1 kg cukru, skórka z cytryny, wanilia i kilka goździków). Taka konfitura może być oryginalną ciekawostką w naszej spiżarni, ale musimy pamiętać, że nie zawiera tak wielu cennych i wartościowych składników co przetwory z dojrzałych pomidorów i jest pozbawiona likopenu (pomarańczowego barwnika).

Pomidory mrożone i suszone

Pomidory można wykorzystywać jednak nie tylko do przygotowywania przetworów, ale też mrożonek i suszy. Mrożone pomidory nie będą wprawdzie przydatne do przyrządzenia sałatki, ale znakomicie sprawdzą się w sosach i zupach. Suszone pomidory to także doskonały dodatek do zup i sosów, ale mogą być też ciekawym składnikiem przetworów na bazie oliwy. Można wykorzystywać je także to przygotowywania past kanapkowych, sałatek czy humusu.