Blue Flower

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Jak zrobić

Wkładamy śliwki do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy aż puszczą sok i zmiękną. Jeśli ze śliwek nie odchodzi pestka, przekrawamy je i usuwamy ją po rozgotowaniu. Zasypujemy śliwki cukrem i delikatnie mieszamy, żeby rozprowadził się dokładnie po wszystkich owocach. Całość odparowujemy, od czasu do czasu mieszając, aż masa stanie się mocno gęsta i po przejechaniu łyżką wzdłuż boku patelni czy garnka, będzie od niego odstawać. Odstawiamy powidła na kilka minut, następnie, gorące, przekładamy do słoików. Można przykryć je kółkami wyciętymi z pergaminu, nasączonymi spirytusem. Zakręcamy słoiki i uszczelniamy, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką. Słoiki odwracamy do góry dnem i zawijamy szczelnie w gruby koc lub kładziemy pod kołdrę albo poduszkę i czekamy kilka-kilkanaście godzin aż ostygną. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.