*Koniaki i wódki wytrawne
Aby zrobić smakowity koniak, musimy przygotować nieco dębowego drewna, ponieważ, do dojrzewania tego szlachetnego trunku
francuzi używali beczek z dębu limuzynowego. Zapewne trudno będzie nam zdobyć oryginalne beczki, a i ilość dojrzewającego koniaku jest spora, dlatego też proponuję pewien skrót. Musimy przygotować szczapy, a jeszcze lepiej grube wióry dębowe, które myjemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Tak przygotowane wkładamy do szklanego słoja i zalewamy destylatem, najlepiej o mocy 45%. Naczynie wynosimy do chłodnego i zaciemnionego miejsca i pozostaje nam tylko odczekanie minimum 3 lat.
Koniak szybki I
Do 3 L mocnego samogonu dodajemy po łyżce cukru, dobrej herbaty, 3 listki laurowe, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 goździków i odrobinę wanilii oraz trochę cytrynowych lub pomarańczowych skórek. Odstawiamy do leżakowania na 10 dni.
Koniak szybki II
Do 3 L mocnej wódki dodajemy 3 laurowe listki, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 3 stołowe łyżki cukru, łyżeczkę wanilii, łyżkę cynamonu, 2 łyżki herbaty i 6 goździków. Korzenie zawijamy w gazę i wkładamy do naczynia z alkoholem.
Koniak szybki z kawą
Do 3 L alkoholu dodajemy 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 3 laurowe listki, 5 goździków i 8 ziaren pieprzu. Dalej postępujemy jak wyżej.
Prawie koniak
Do naczynia wrzucamy 200 g suszonych śliwek bez pestek, zalewamy je 1 L wódki 40% i 250 ml spirytusu. Szczelnie korkujemy naczynie i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Niestety, jak to koniak, do użytku jest dopiero po roku.